Doğal Taşlar

- izmir dogal taslar peyzajda dogal tas kullanimi - Doğal Taşlar

Doğal taşlar doğadan çıkarıldıktan sonra işlenip kullanıma hazır olan en eski inşaat malzemesidir ve doğada çoğu zaman hazır halde bulunur. Doğal taşlar çoğu zaman ocaktan büyük bloklar şeklinde çıkmakta ve istenilen ölçülere göre ayarlanmaktadır. Doğal taşları 3 ayrı ana dalda inceleyebiliriz.

Andezit Taşı Hakkında

Selçuklulardan zamanımıza kadar yapı sektörünün gözde yapı malzemelinde biri. Artık dekorasyon uygulamalarının olmazsa olmazı haline geldi. Yollarda, sokak kaldırımlarında, duvarlarda ve birçok farklı alanda kullanılan bu dekoratif taşlar her zaman dikkatimizi üstlerine çekmiştir. Çoğunlukla İç Anadolu Bölgesi’nde üretimi yapılıyor. Üretildiği bölgenin doğal niteliklerini ve madenin yaşına göre şekil ve renkleri de farklılık gösteren Andezit taşları genel olarak gri tonlarına sahip oluyor.

Andezitler çoğu zaman kaldırımlar olmak üzere merdivenlerden dış duvar kaplamalarına ve birçok farklı alanda kullanılıyor ve kullanım alanları giderek yaygın bir hale geliyor. Andezitlerin bordür uygulamalarına da rastlaman mümkün. Andezit taşlarından desenler ve dekoratif uygulamalar üretilebildiği için kullanım alanları da giderek fazlalaşıyor.

- izmir dogal taslar dogal taslar - Doğal Taşlar

Bazalt Taşı Hakkında

Bazalt, volkanik kaya türlerinden biridir. Siyah renkte olup keşif yığınlar halinde bulunurlar. Bu sütunlar, magma taşmalarının soğuyup büzülmesinden dolayı gerçekleşir. Sert ve dayanıklı bir taş yapısına sahip olduğundan kaldırım ve köprü malzemesi olarak kullanılır. Dünyadaki teknolojik ve bilimsel ilerlemeler insanlarda çevre duyarlılığıyla birlikte daha sakin ve doğal ortamlarda yaşama isteğini ve özlemini oluşturmaktadır.

Son zamanlarda ülkemizde özellikle büyük şehirlerde ve turistik alanlarda, hem yapılarda hem de topluma açık ve kapalı yerlerde doğal taşlar kullanılmaya başlamıştır. Aşınma ve iklim koşullarından en az etkilenmesi nedeniyle bazalt tercih edilme sırasında, önde gelen doğal bir taştır.

Bazalt değişik kalınlık ve ebatlarda mimari yapıların her aşamasında, alt ve üst yapıdan, şehir içi yollara, kaldırımlardan ve bahçe düzenlemesine kadar birçok farklı alanda kullanılmaktadır. Bazalt raylı yollarda kalerin yerini çoktan geçmeye başlamıştır. Bazalt taşı ısı depolama tekniği ile ev ısıtmada pratik ve ekonomik sistem olarak tercih edilmektedir.

Tüf Taşı Hakkında

Kelime manasıyla yanardağların dışarıya püskürttüğü kül, kum ve lav parçacıklarından oluşan çoğu zaman açık renkli hafif gözenekli bir tür çökelti taş türü olan, doğal türde yapı malzemesidir.

Tüf taşı ocaktan alındığında yumuşak bir özelliğe olup; hava, rüzgâr ve güneş ile temas ettiği zamanda sertleşerek doğal bir yapı malzemesine dönüşmektedir. Sahip olduğu doğal ve volkanik niteliklerden dolayı son derece sağlam yapılar inşa olunmasına ve ciddi bir ısı yalıtımına imkân sunmaktadır.

Tüf taşı kullanılan yerlerde demir tercih edilmemesi ve dış cephelerde sıva kullanımı benzeri ihtiyaçlara gerek olmaması gibi avantajlarla beraber kullanılan alanın kışın sıcak, yazın serin olmasına katkı sunmaktadır. Uygulandıktan sonra gün geçtikçe taşların birbirine kenetlenesi ile yapıyı daha da sağlamlaştırma özelliğini bulundurur.

Yapılarda çok geniş bir kullanım alanına sahip olan Tüf Taşı, ana taşıyıcı yapı, mimari eleman ve süsleme parçası olarak iç ve dış mekânlar da yerini almaktadır. Dekoratif bir görünüme sahip olan Tüf Taşı duvarlar, kemerler ve bahçelerde görsel bir zenginlik sağlaması içinde kullanılmaktadır.

Mevsim koşullarına göre değişebilen renklere sahip olan Tüf Taşı yapılara verdiği doğal canlılık nedeniyle iç ve dış mekânlar da kullanımı giderek çoğalmaktadır. Son zamanlarda yeni tasarılar ve dekorasyonlarda da yerini alan tüf taşı son zamanların en çok kullanılan doğal yapı malzemesi olarak tercih edilmektedir. İleri ki zamanlarda daha fazla kullanıma alanına sahip olması düşünülmektedir.