Genellikle evlerin bahçelerinde bulunan süs havuzları bahçeye farklı bir hava katar. Göze hitap eden bu renkli süs havuzları için hazırlanan alan küçüktür. Son zamanda çok fazla kullanımında artış olduğu için bambaşka çeşitleri tasarlanıp üretimi yapılmaktadır. Işıklı görsellerle süslenen süs havuzları daha ilgi çekici gözükmektedir. Görünümü ile her insana hitap eden süs havuzları izleyenlerin keyfine keyif katmaktadır.
Süs Havuzları Nerelerde Kurulmaktadır?
Genel kullanım alanlarında, büyük alışveriş merkezlerinin içinde, evlerin sitelerinde, hastanelerin bahçelerinde kurulur. Parklarda ve evlerin bahçelerinde de sıklıkla süs havuzları ile karşılaşırız. Şık görüntüsü le mest eden süs havuzlarını fabrika bahçelerinde de sıklıkla olmasa da görebiliriz. Bu şık süs havuzları elbette tek çeşit değildir. Bu çeşitler nelerdir diye sorarsanız aşağıda belirttiğimiz çeşitleri incelemenizi öneririm.
Süs Havuzları Çeşitleri Nelerdir?
Süs havuzları yapılış şekline ve üzerindeki farklı süslere göre birçok çeşide ayrılır. Süs havuzları beton, havuz astarlı ve fiberglas özellikte olanlar olarak ayrılır. Fiberglas ve astarlı süs havuzları hızla yapıldığı için cazip gelir. Kullanım süresi uzun olsun derseniz beton süs havuzlarını öneririz. Beton süs havuzlarının kurulumu 3-4 hafta kadar sürebilir.
Sıradan görünen süs havuzlarına minik fiskiyeler eklendiğinde ise dans eden rengarenk süslerle çeşitlenmiş süs havuzları olduğunu görürüz. Farklı desenleri ve farklı süsleri ile süs havuzları bulundukları ortama bambaşka hava katmaktadır. Bir başka çeşidi ise yapay minik şelalelerin eklendiği süs havuzlarıdır. Su sesi insana rahatlık hissi ve ferahlık hissi verir. Bu güzel hissi ise yapay şelaleler ile yaşamak mümkündür.
Yapay şelaleleri gördüğümüz mekanlar genellikle oteller ve kafelerdir. Diğer bir süs havuzu çeşidi ise misina kullanılan perdeli çeşittir. Misina kullanılan perdeli model istenilen duvara monte edilir. Bu modelde duvardaki şelale ahenk ile akmaktadır.
Süs Havuzları Nasıl Hazırlanır?
Öncelikle nasıl bir tür süs havuzu yapmak istediğinize karar vermelisiniz. Size astarlı süs havuzunun yapımından bahsetmek istiyorum: Süs havuzu yapmak istiyorsanız hazır havuz astarı kullanmanız gereklidir. Yapmak istenilen süs havuzunun boyu ve durumuna bakılarak uygun olan havuz astarı çeşidi seçilir. Süs havuzlarını daha fazla şıklaştırmak istiyorsanız harpuşta taşı kullanmanız doğru bir tercih olacaktır.
Harpuşta taşları dizimi esnasında süs havuzunuzun astarının uç kısmına yerleştirmemelisiniz. Taşlar sert olduğu için astarı yırtmaktadır. Süs havuzlarının yapılacağı alanlar özenle seçilmiş göz önünde bulunan alanlar olmalıdır. Göz önünde olmalıdır fakat güneş ışığı çok fazla almamalıdır. Süs havuzları için seçilen alan ağacın altında da olmamalıdır. Süs havuzunun yapılacağı alanı kazarken ağacın köklerine zarar gelebilir. Aydınlatma seçeneğinin olması sevdiğiniz evlerinizin bahçesinde kullanılan ışık ile daha göz alıcı olmaktadır. Minik ışıklar süs havuzlarına uygun fenerler harika bir tercih olacaktır. Bunlarla uğraşacak vaktiniz yoksa günümüzde birçok süs havuzu yapan firmaya ulaşmanız çok kolaydır.
Süs Havuzlarının Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Süs havuzunuzun yapımı tamamlandıktan sonra havuzun güzelliğini kaybetmemesi için süs havuzu bakımı ve temizliğine dikkat etmek gereklidir. Süs havuzlarının bakım maddeleri aşağıda verilmiştir.
- Tabanına muşamba döşenen süs havuzunda muşambayı yıpratacak maddelerin su ile bütünleşmemesi gereklidir.
- Süs havuzunuzun suyu da sıklıkla değiştirilmek ister. İhmal edilen süs havuzu suyu değişimi yosunlaşmaya sebep olur. Yosunlanan su çok kötü bir görüntü ve koku oluşturur.
- Kaliteli sirkülasyon sistemine sahip olan süs havuzları ise suyu kendiniz değiştirmeye gerek kalmadan sürekli suyu yeniler.
Evinizi satmak istediğiniz zaman bakımı yapılmamış bir süs havuzunun bahçenizde olması evinizin değerini düşürmektedir.Tam tersi bakımlı bir süs havuzunuz varsa evinizin değeri artar.